Connect with us
День Святого Стефана. Budapest 2023 Day 2

Спорт

День Святого Стефана. Budapest 2023 Day 2

20 серпня в Угорщині святкують День Святого Стефана, на честь Короля Стефана, завдяки якому і була колись заснована Угорщина. Для місцевого люду – це свята дата, день коли всі відпочивають, святкують і гуляють. Вечір з феєрверками над Дунаєм, з закритими магазинами і святковим настроєм. І це напряму вплинуло на Чемпіонат Світу, тому що сьогоднішні сесії починалися раніше, а також раніше закінчувалися. Усе для того, щоб глядачі могли зі стадіону піти до Дунаю, і подивитися на феєрверки.

І якщо глядачам ці зміни дійсно, напевне, сподобалися, то спортсмени стартували трохи у незвичний час. Забіги на 400 метрів у жінок почалися о 9:30 ранку, півфінали на 100 метрів у чоловіків відкривали вечірню сесію о 16:30, коли на дворі було біля 35 градусів, і вітер знайти було важко навіть при великому бажанні, тому певно, сьогодні була найгарячіша сесія Чемпіонату, як мінімум з точки зору погодних умов.

Очевидно, що і список дисциплін на цей святковий день також підбирався з оглядкою на календар. Тому що сьогодні фінішувало семиборство та метання молоту у чоловіків – дві дисципліни, у яких у збірної Угорщини найвищі шанси завоювати медалі на домашньому Мундіалі.

День Святого Стефана. Budapest 2023 Day 2
BUDAPEST, HUNGARY – AUGUST 20 (Photo by Stephen Pond/Getty Images for World Athletics)

І всі сподівання організаторів справдилися. Бенце Халаш уже в першій спробі відправив молот на 80.82 та вийшов на перше місце, і змусив трибуни просто “ходити ходуном” під ногами у глядачів. Потім у угорця була ще третя спроба, взагалі за 81 метр, але після перегляду судді помітили у нього невеличкий заступ. Тим не менше, і 80.82 вистачило для бронзової нагороди, яка стала за емоціями золотою для публіки на трибунах. Другим став Олімпійський Чемпіон Войцех Новіцкі, а сенсаційно переміг той самий канадець, який здивував всіх вчора на кваліфікації – 81.25, ще один рекорд Канади, і золото у Ітана Кацберга.

Українець Михайло Кохан не докинув молот до 80 метрів, і закінчив змагання на п’ятій позиції. Після закінчення змагань мені вдалося поговорити з Михайлом у мікст-зоні на рахунок дискваліфікації, яку він отримав від ФЛАУ, через що останні півроку не виступав на комерційних змаганнях. Михайло визнав, що помилився на командному Чемпіонаті Європи з метань, і вживав алкоголь після після свого старту, але не погодився з мірами, які були прийняти по відношенню до нього. І тут я, певно, з ним погоджуюсь. Якщо порушення серйозне – до має бути серйозне покарання, але відбирати у спортсмена можливість стартів, але таки допускати його на молодіжних Чемпіонатів Європи, де перемоги більше потрібні Федерації, а не спортсмену – це якось сильно однобоко. Хоча ми не знаємо на 100%, чому Кохан був дискваліфікований, ходять чутки, що справа не тільки у алкоголі, але й у невеличкій сутичці, в якій взяв участь українець у березні на змаганнях…

Другого українського фіналу в цей вечір не сталось, тому що електронна система фіксації заступа у секторах для стрибків, вчора зафіксувала три заступи у Марини Бех-Романчук, і сьогодні в фіналі українки не було. Зате була присутня та сама система фіксації, і о диво, вона знову начудила. Цього разу лідерка сезону, молода студентка з Ямайки, Акелія Сміт стрибнула на 6.49 і перед третью спробою була лише 11-ю. Потрібно було ризикувати, і Акелія стрибнула далі, але заступила, так вирішила система.

“Я не заступила і я це бачила, я вірю в те що я не заступила, тому я пішла до суддів і пояснила їм це, вони не змогли мені відповісти чи був там заступ чи ні, тому дозволили стрибати ще 3 спроби, але так і не сказали мені той мій результат, тому я зараз піду подавати протест”, – сказала мені Акелія одразу після фінішу. Як так вийшло – я не знаю, чому спортсменка, яка мала, як і Марина закінчити змагання, отримала ще три спроби – це загадка. Або це подвійні стандарти.

День Святого Стефана. Budapest 2023 Day 2
BUDAPEST, HUNGARY . (Photo by Christian Petersen/Getty Images for World Athletics)

Виграла сьогодні золото сербка Івана Вулета, яка двічі стрибнула за 7 метрів, і у п’ятій спробі полетіла на 7.14 – найкращий результат сезону в світу. Срібною стала улюблениця публіка Тара Девіс з США, і бронзу досить сенсаційно здобула румунка зі знайомим для нас прізвищем, Аліна Ротару-Коттман.

Дуже інтригуючими також стали змагання семиборок, де у збірної Угорщини до останніх метрів були шанси на бронзу, але в підсумку Ксенія Кріжан залишилася четвертою, програши бронзу нідерландці Анук Феттер. За золото боролися Катаріна Джонсон-Томпсон з Британії та підростаюча суперзірка з США, Анна Голл. І це було прекрасно. На цьому Чемпіонаті організатори дуже класно показують багатоборство, і глядачі в режимі онлайн можуть бачити скільки балів у кого в цю конкретну секунду. І під час останнього забігу на 800 метрів, статус чемпіонки переходив з руки в руки неодноразова. У підсумку британка таки перемогла, вигравши у суперниці лічені секунди, або з сантиметри, дивлячись на який вид перераховувати.

А далі був спринт, і як завжди на Чемпіонатах Світи чи Олімпіадах – це було прекрасно. Фінал закрився на відмітці у 10.01! Таких космічно швидких півфіналів я пригадати не можу, чинний чемпіон світу, і переможець кількох етапів Діамантової Ліги 2023, Фред Керлі пролетів повз фінал з результатом 10.02! В півфіналі був дискваліфікований за фальстарт ще один переможець етапу Діамантової Ліги цього року Акані Сімбін, але у підсумку ми отримали феєрично рівний фінал, переможцем з якого вийшов Ноа Лайлз. 9.83 – найкращий результат сезону у світі, і заслужене золото.

Я приїхав сюди виграти три золота, і перше, найскладніше у мене вже є! Свого часу я дуже багато разів програвав на стометрівці, але сьогодні мій день, і я завжди знав, що я той чувак, який бігає швидше ніж інші, і ось я тут. Я чемпіон світу у бігу на 100 метрів”, – сказав нам Ноа Лайлз після фінішу. І дійсно його перемога була дуже ефектною, а якщо згадати, що його основною спеціалізацією є все таки дистанція 200 метрів, то план про три золоті медалі не виглядає таким вже і нереальним.

День Святого Стефана. Budapest 2023 Day 2
World Athletics Championships Budapest 2023 at National Athletics Centre on August 20, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Christian Petersen/Getty Images for World Athletics)

Також сьогодні розіграли медалі у ходьбі на 20 км жінки, де без несподіванок перемогла Марія Перез з Іспанії, і здобула Олімпійську Путівку українка Олена Собчук, яка фінішувала десятою. Та втретє став чемпіоном світу угандієць Джошуа Чептегеі, який виграв 10000 метрів у чоловіків.

Завтра на Чемпіонаті Світу буде лише вечірня сесія, але емоцій буде не менше. Стартують Рижикова та Ткачук, відбудуться фінали у потрійному стрибку та метанні диску у чоловіків, а також ми дізнаємося ім’я найшвидшої жінки планети Земля. Почуємось!

Віталій Волочай, спеціально для Sporthub.Media, Будапешт 2023

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Старт WNBA, Денвер живий, Нікс вмирають, скандальний вибір MVP Євроліги Старт WNBA, Денвер живий, Нікс вмирають, скандальний вибір MVP Євроліги

Старт WNBA, Денвер живий, Нікс вмирають, скандальний вибір MVP Євроліги

Спорт

Денвер в небезпеці, Едвардс — новий Джордан (?) та усі підсумки тижня в плей-офф НБА Денвер в небезпеці, Едвардс — новий Джордан (?) та усі підсумки тижня в плей-офф НБА

Денвер в небезпеці, Едвардс — новий Джордан (?) та усі підсумки тижня в плей-офф НБА

Спорт

Катастрофа Фінікса, легендарність Брансона, історичний недокамбек Далласа | NBA Play-offs-2024 Катастрофа Фінікса, легендарність Брансона, історичний недокамбек Далласа | NBA Play-offs-2024

Катастрофа Фінікса, легендарність Брансона, історичний недокамбек Далласа | NBA Play-offs-2024

Спорт

Трилери в Денвері та Нью-Йорку, інші перші враження від плей-офф НБА та передмова до плей-офф Євроліги Трилери в Денвері та Нью-Йорку, інші перші враження від плей-офф НБА та передмова до плей-офф Євроліги

Трилери в Денвері та Нью-Йорку, інші перші враження від плей-офф НБА та передмова до плей-офф Євроліги

Спорт

Connect
Newsletter Signup